Leginstructies

Al onze laminaatvloeren hebben een click systeem waardoor u uw vloer heel eenvoudig zelf kunt leggen. Vloeren leggen is gemakkelijk als u het juist aanpakt. Met de tips hieronder helpen wij u een eind op weg.

TIP 1 Voor het leggen van laminaat heeft u de volgende materialen nodig:
- een rubberen hamer
- een duimstok/rolmaat
- een winkelhaak
- een fijngetande zaag of decoupeerzaag (laminaatzaagblad/ijzer zaagblad)
- een legset bestaande uit: aanslagblok, aanslagijzer en afstandspietjes

Voor de ondervloer is er keuze uit verschillende isolatie rollen en isolatie platen. Informeer naar wat het beste is voor uw situatie! Houd u er rekening mee dat u voldoende laminaat heeft (10% zaagverlies). Voor de plinten is het zaagverlies ongeveer drie tot vijf procent.

TIP 2
Om eventuele problemen door krimpen of uitzetten te voorkomen is het verstandig het laminaat te laten acclimatiseren. Dit doet u door het minimaal 48 uur in ongeopende verpakking liggend in de te beleggen ruimte op temperatuur te laten komen.

Houd tevens bij het leggen van het laminaat 10mm ruimte met behulp van de afstandspietjes, ook bij de kozijnen en dorpels in huis. (Haal deze er weer uit als de vloer is gelegd, zodat de vloer kan uitzetten).

TIP 3
Verwijder oude tapijt- en lijmresten en schroef eventueel losse houten vloerdelen vast. Zorg dat de ondergrond schoon, vlak, droog en goed dragend is.

TIP 4
Om het laminaat tegen een eventueel te hoog vochtgehalte in de ondervloer te beschermen, dient u eerst een dampdichte folie aan te brengen. Dit is noodzakelijk bij nieuwbouwwoningen en bij gebruik van vloerverwarming. (Gebruik bij vloerverwarming altijd de aluplus of de isogold ondervloerrollen).

Bij het gebruik van dampdichte folie de naden goed afplakken en de folie rondom omhoog tegen de wanden plaatsen. Als het laminaat gelegd is, de folie gelijk afsnijden met de bovenzijde.

TIP 5
Gebruik bij betonnen ondergronden de aluplus of de isogold ondervloerrollen. Bij houten ondergronden die niet egaal zijn kunt u de groene macfelt of de parquetiso ondervloerplaten gebruiken. Deze egaliseren u vloer namelijk beter dan de ondervloerrollen. Dient u aan bepaalde geluidsnormen te voldoen, bijvoorbeeld een geluiddemping van 10DB voor de onderburen, dan heeft u bij betonnen ondergronden isogold nodig en bij houten ondergronden die niet egaal zijn parquetiso.

TIP 6
Volg de leginstructies strikt op. In iedere verpakking zit een duidelijke legwijzer met afbeeldingen. Zo niet informeer bij één van onze medewerkers, wij geven u graag legadvies. Leg de planken altijd in de richting van de lichtinval.

TIP 7
Gebruik voor het leggen van uw plakplinten de plintenkniptang, hiermee krijgt u het perfecte resultaat zonder kartellen van de plint.

U kunt de laminaatvloer natuurlijk ook door vakkundige parketeurs laten leggen. Informeer naar de prijzen en voorwaarden